Hasselt, tijd om te genieten…

Chocoladehuis Boon te Hasselt

Hasselt is de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg en telt 78.000 inwoners. De stad ontstond rond de 7de eeuw en de naam is afgeleid van het Germaanse ‘Hasaluth’ wat een hazelarenbos betekent.

Hasselt maakte deel uit van het graafschap Loon, waarvan de grenzen ongeveer samenvielen met de huidige provincie Limburg. De stad groeide uit tot een zeer belangrijke stad van het graafschap door de nabijheid van de grafelijke vesting en de abdij van Herkenrode in Kuringen. Hasselt bleef de belangrijkste stad tot de aanhechting van het hele prinsbisdom Luik bij Frankrijk in 1794. Na de nederlaag van Napoleon en de vereniging met Nederland, van 1815 tot 1830, werd de oude naam Loon vervangen door de naam Limburg. In 1839 werd Hasselt hoofdstad van Limburg.

Historische stadswandeling met de gids

  • Koperen hazelnoot marktplaats Hasselt

De hazelnoot, hét symbool van Hasselt, wijst je de wandelrichting aan.

Borrelmanneke Hasselt

Borrelmanneke in Hasselt

Stadswandeling met gids

Wij waren zo benieuwd naar wat Hasselt zo anders maakt dan andere steden…..? Dankzij Lut, die Hasselt had gekozen als nieuwe verblijfplaats, kwamen wij erachter 🙂 Zij zorgde voor een gids die ons meenam door de Hasseltse binnenstad waar wij kennis maakten met unieke plekjes en locaties. Hij loodste ons door de zijstraatjes en steegjes en verklapte ons oa. de geheimen van de goede smaak van de Hasselaar.

De tocht begint op de Grote Markt, vanaf hier volg je dan heel gemakkelijk hét symbool van de stad, de hazelnoot. Deze zijn als koperen afbeelding verwerkt op de paden en trottoirs.

Jenever als onderwerp voor beelden in Hasselt?

Een vertegenwoordiger van de jeneverindustrie ontbreekt niet in het lijstje bekende Hasseltenaars: het Borrelmanneke zit op een os. De aanwezigheid van dit dier is niet vreemd: de pulp van het tot jenever gestookte graan werd eeuwenlang aan ossen gevoederd.

Grote markt

De kernactiviteiten van de Grote Markt, die voorheen de naam Graanmarkt droeg, zijn toch wel de plaatselijke horeca met hun terrassen.

Aan de zijde van de Hoogstraat is een bronzen beeld te bespeuren van een jong koppel. De naam luidt ‘Luisteren naar de Beiaard’ maar de Hasselaren noemen het liefkozend ‘Hendrik en Katrien’. Het beeld werd gemaakt door Marc Cox en werd in 1989 geschonken aan de stad Hasselt en de burgemeester Paul Meyers door het schepencollege. Het staat symbool voor de jeugd die naar de toekomst kijkt.

Bronzen beeld ‘Luisteren naar de Beiaard’  op de Grote Markt in Hasselt.

Kerstsfeer in Winterland Hasselt

Winterland Hasselt vindt plaats op het Kolonel Dusartplein en duurt zes weken lang. De prachtige en sfeervolle kerstmarkt doet magisch aan. Er is een overdekte schaatsbaan en tal van spectaculaire attracties. Het was zeker de moeite om er eens een kijkje te gaan nemen. We hebben er oa. geproefd van een uitgebreide keuze aan jenever drankjes met fruitsmaken. Gewoon keilekker!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *